Turer til utlandet

Mai 2006 – Leipzig, Tyskland

Vellykket konsert i Gewandhaus, Leipzig

Mandag den 15. mai 2006 gjestet Bærum symfoniorkester Gewandhaus med en symfonikonsert. Programmet var helnorsk med Edvard Griegs symfoniske danser nr 1 og 4 som åpning, Griegs klaverkonsert i a-moll med Helge Kjekshus som solist og Johan Svendsens symfoni nr 2. Dirigent Dag Nilssen ledet det hele. Konserten var et gjenbesøk til Akademisches Orchester Leipzig som besøkte Bærum symfoniorkester i september 2005 i anledning oppførelsen av Beethovens 9. symfoni i Oslo Konserthus.
Samarbeidet med Akademisches Orchester Leipzig startet for flere år siden etter at Bærum symfoniorkester søkte kontakt med et symfoniorkester gjennom NASOLs søsterorganisasjon i Tyskland.

Etter nokså langvarig planlegging falt det hele på plass for begge orkestrene. Bærum symfoniorkester mottok 60 medlemmer i september 2005, sørget for privat innkvartering og bespisning. Opplegget gikk som smurt, selv om det nok var enkelte mislyder å høre om dirigent Horst Försters måte å opptre på overfor våre musikere. Dette ble nok kompensert på en god måte gjennom hans klare og meget dyktige instruksjon. Konserten opplevdes som vellykket både av publikum og medvirkende.

I mai 2006 ble det så Bærum symfoniorkesters tur til å besøke Leipzig. Vi reiste fra Oslo lufthavn Gardermoen lørdag den 13. mai kl 0615. Ved ankomst i Berlin etter flyturen ble vi møtt av dirigent Horst Förster som geleidet oss på bussen til Leipzig, der middagen på universitets studentkantine sto klar straks etter ankomst. Lørdagskvelden hadde vi en 3-timers prøve sammen med 10 meget dyktige medlemmer fra Leipzig-orkestret. Søndag morgen var det på’n igjen med  fire timers prøve i prøvesalen til orkestret i Mitteldeutsche Rundfunk. Etter middag ble det arrangert omvisning i Leipzig der vi blant annet besøkte Thomaskirken, der J.S. Bach arbeidet i 20 år.

Mandag formiddag hadde vi til egen rådighet med besøk i byen og shopping for dem som fant noe å kjøpe.

Det var merkbart at konsentrasjon begynte å stige da vi møtte opp i Gewandhaus kl 1830. Etter en kort oppvarming entret Bærum symfoniorkester Gewandhaus’ grosser Saal presis kl 2000, der vi ble stående til alle hadde kommet på plass. Da kunne vi sette oss og begynne å stemme. Så her var det nesten militær presisjon. Dirigent Dag Nilssen slo an tonen med Griegs symfoniske danser og da var salen allerede i god stemning. Solist Helge Kjekshus spilte glimrende og slapp ikke ut igjen før han hadde spilt ekstra nummer.

Etter pause fremførte orkestret Svendsens symfoni nr 2. Musikken falt tydeligvis i smak siden Dag Nilssen måtte inn på podiet etter tallrike fremkallelser. Det lå således an til ekstranummer. Det ordnet Dag på en morsom måte. Han fortalte (på tysk) historien om «Kjerringa med staven», hovedtemaet i symfonisk dans nr 4, og sang deretter for full hals hele visa, hvoretter orkestret repeterte hovedtemaet. Da oppfattet vi salen som å være i kok!

Så ble det taler, gaveoverrekkelser og sekt (musserende). Bare et medlem forsov seg da vi reiste hjem tirsdag morgen.

Mai 2001 – Hämeenlinna, Finland

I anledning Bærum Symfoniorkesters 50-ars jubileum i 2001 ønsket medlemmene å markere jubileet med en utenlandstur. Bærums vennskapskommuner i Danmark, Sverige, Danmark og Island skulle ha sitt vennskapsmøte i Foreningen Nordens regi i den finske byen Hämeenlinna i mai. Gjennom Foreningen Nordens leder i Bærum, Marit Kalland, fikk vi kontakt med kulturavdelingen i Hämeenlinna kommune og ble ønsket hjertelig velkommen til å holde konsert den 24. mai.

Marke Vornanen, kultursekretær i Hämeenlinna, var vår vert og hadde gjort et fantastisk forberedende arbeid for konserten og arrangementet. Kirsi-Marja Alonen, bare 19 år gammel, var fremragende solist i Sibelius fiolinkonsert i Kulttuuitukku. Dirigenten Dag Nilssen og vi i orkesteret følte at resten av det nordiske musikkprogrammet ble godt mottatt av de ca 300 tilhørere, der representanter fra den politiske ledelse i Bærum, med ordfører Odd Reinsfeldt i spissen, også var tilstede.

Foruten konserten omfattet besøket omvisning i Hämmeenlinna by, Sibelius-museet og den imponerende borgen fra 1200-tallet. Båttur på innsjøene og bespisning var orkesteret også invitert til og våre blåsere tok seg av underholdningen. De fleste reiste med fly fra Oslo til Helsinki og buss (10 mil) til Hämmeenlinna. Hjemturen gikk med Silja Line fra Helsinki til Stockholm der de som hadde lyst og krefter, kunne feste til ut i de små timer. Det var 50 fornøyde orkestermedlemmer som ønsket hverandre god sommer etter landing på Gardermoen.

Mai 1998 – England og Wales

Bærum Symfoniorkester besøkte Chester i England i mai 1998. Sammen med Rhos Male Voice Choir ga orkesteret konserter i Chester Cathedral og i Oswestry under ledelse av dirigenten Dag Nilssen.

England_Wales

Et potpurri over noe av alt det andre som skjedde på turen

Det var ved en tilfeldighet at samarbeidet med Rhos Male Voice Choir kom i stand. Styremedlem i Bærum Symfoniorkester Birger Holmsen var siste år på kanalbåtferie i Wales og England sammen med musikkvenner. Glad-jazz på båtdekket tiltrakk folk, blant annet også medlemmer fra Rhos Male Voice Choir som kom fra korprøve. Gjensidige opplysninger om musikkaktivitetene sammen med en personkjemi som stemte umiddelbart, var starten på en langvarig planlegging som endte opp med felles konserter i slutten av mai nå i 1998.

Verdensberømt mannskor

Det skulle vise seg at Rhos Male Voice Choir mer berømt enn som så. Siden starten i 1891 og frem til 1955 vant koret førstepris i 64 av 88 korkonkurranser. I løpet av de senere år har koret vunnet førstepriser en rekke ganger i Royal National Eisteddfod of Wales, BBC Radio Choir of the Year samt flere ganger i utlandet. Rhos Male Voice Choir har turnert i USA og Europa tallrike ganger. Nå høst reiser koret til Ohio i USA for å gi fem konserter der. Radio og fjernsynsopptredender i Wales og England skjer ofte og koret har gitt ut mange langspillplater og nå i senere år mange CD-plater. Flere opptredender for den engelske kongefamilie hører også med.

Programmet for Englands-turnéen

For Bærum Symfoniorkester var det naturlig å velge norsk musikk ved en anledning som denne. Foruten orkesterets hovedverk som var Johan Svendsens symfoni nr 2 i B-dur, ble symfonisk dans nr 4 av Edvard Grieg og tre stykker fra Geirr Tveitts «Hundrad Hardingtonar» fremført. Fellesnummerene med Rhos Male Voice Choir var Soldatkoret fra Gounods «Faust», Slavekoret fra «Nabucco» av G. Verdi og endelig og med patriotisme fra begge ensembler, «Landkjending» av Edvard Grieg. Det var hyggelig for både kor, orkester og dirigent at så vel Chester Cathedral som konsertlokalet i Oswestry på det nærmeste var fullsatt under konsertene og de opptredende følte at programmet ble godt mottatt.